Tavoitteena kivuton selkä? - osa 1/3

motivaatio treeni Jan 08, 2018

Kehon särkytilat ovat monien riesana. Milloin kolottaa alaselkää ja milloin taas niskat on jumissa... Jatkuvien tai toistuvien särkyjen kanssa eläminen voi olla pahimmillaan ihan helvettiä. Se syö helposti elämästä nautinnon ja ilon kun vähän väliä särkee.

Monien asiakkaiden kanssa puhuttaessa haaveista on ikävä todellisuus se, että kivuton keho on lähes ensimmäinen asia. Silti  särkyihin ollaan usein kovin totuttu ja sen vuoksi niiden poistamiseen ei aktivoiduta tarpeeksi. 

Omassa valmennustyössäni olen tavannut paljon ihmisiä, jotka tulevat luokseni painonpudotuksen toivossa. Suuri osa kokee kuitenkin valmennuksen jälkeen, että kivuttomampi keho on ollut paljon isompi palkinto kuin pienempi vaa`an lukema.

Toki nämä asiat voivat kulkea käsi kädessä.Mitkä asiat sitten niitä särkyjä muodostaa?

Jos otamme laskuista pois voimakkaat selkärangan kiertymät (skolioosi) tai sairauksien / onnettomuuksien aiheuttamat vaivat niin yksi merkittävimmistä asioista on ryhti. 

Minkälainen oma asentosi on?

 

 

Suuresti selkäkipuihin vaikuttavia tekijöitä on mm. lantion kallistuminen liian taakse (toinen hahmo vasemmalta) jolloin alaselän paine kasvaa voimakkaasti ja pitkään jatkuneesta asentovirheestä voi olla haastava päästä eroon.

Asentovirheen yksi aiheuttajista on poikittaisen vatsalihaksen heikko kunto tai huono aktivoituminen. Tällöin vatsa työntyy helposti "pömpöttämään" ja lantio kaatuu taakse. Tähän vaivaan kun vielä lisätään joko kuormittava työ tai kuntosaliharjoittelu, jossa ei osata huomioida vaivaa niin säryt ovat odotettavissa.

Toinen erityisesti mainittava asentovirhe tänä päivänä on hartioiden kääntyminen eteen (sekä kolmas että neljäs hahmo vasemmalta). Nyky-yhteiskunnassa istutaan niin paljon päätteen ääressä että väkisinkin lähtee ryhti painumaan kumaraan. Pitkään jatkuva ryhdin laiminlyönti voi kiristää rintalihaksia, jotka puolestaan vetävät hartioita lisää eteen aiheuttaen niska-hartia seudun kiputiloja. Myöskään jatkuva kiire ja stressi ei auta asiaa. 

Kolmantena suuresti vaikuttavana tekijänä selkäkipuihin on (jo aikaisemmin mainitsemani) kehon puuttellinen voimataso ja lihasten aktivoitumisen puute. Esimerkiksi keskimmäisen pakaralihaksen (gluteus medius) puutteellinen aktivaatio voi aiheuttaa polvien painumisen "yhteen" ja tämä taas kääntää lantiota väärään asentoon. Pitkään jatkuneena voi aiheuttaa myös alaraajojen nivelongelmia.

 

Oma historiani (ja miksi aihe on mielestäni erittäin tärkeä)

Itse kärsinyt varhaisesta teini-iästä saakka niskaperäisestä migreenistä ja olen sen takia juossut lääkäriltä toiseen ja syönyt suuren määrän kipulääkkeitä (on ollut kolmiota, estolääkitystä ja verenpainelääkettä ym) tietämättä paremmasta vaihtoehdosta. Itse olin silti onnekas koska minua migreeni ei tehnyt toimintakyvyttömäksi ja pakotetuksi makaamaan pimeässä mutta kyllä se latva silti kipeä oli, usein. 

Olin lopen kyllästynyt jatkuviin "särkypäiviin" kun niitä oli pahimmillaan 3-4 kertaa viikossa. Koin että olin jo lähes pakotettu keksimään jotakin muuta kuin valkotakkisten "turhat tutkimukset". 

Elämän kuljetettua minut liikunta-alalle, kouluttauduttuani valmentajaksi ja opiskeltuani aiheesta vasta ymmärsin miten paljon omalla aktiivisuudella (kehonhuollolla sekä vahvistamisella) voidaan vaikuttaa kehon kiputilojen ennaltaehkäisemiseen sekä hoitoon.  

 

 

Oikeanlaisella harjoittelulla siis apua kipuihin?

Kyllä!

Kun liikkumisessa ja harjoitteissa huomioidaan 3 ydin asiaa.

  • Kehonhuollollinen liike, sisältäen oikeat venytykset sekä rullaukset.
  • Aktivoiva liike, jonka avulla herätellään mahdollisesti täysin unessa olevat lihakset tukemaan kehon normaaleja liikeratoja ja ennenkaikkea osallistumaan voimantuottoon. Liian usein liikettä kompensoidaan lihaksilla, joiden ei kuuluisi osallistua niin paljon. Esim. työntäessä massaa pystysuoraan ylöspäin (pystypunnerrus) pääsee usein lantio työntymään eteen, jolloin paine kasvaa alaselän nikamiin ja voi aiheuttaa särkyjä. 
  • Vahvistava liike, ottaakseni esimerkiksi äsken mainitsemani liikeen niin  poikittaisen vatsalihaksen sekä lantion seudun vahvistamisella voidaan saada huomattavasti parempi hallinta keskivartaloon ja pystytään välttämään ns. virheellinen asento. 


Toiveeni ja tavoitteeni on auttaa mahdollisimman monia ja levittää ymmärrystä vaihtoehdosta mitä omaan kehoon panostaminen voi tuottaa kun vaihtoehtona on särkyjen piinaama arki.

 Lue aiheketjun seuraava osa, jossa kerron minkälaisia tuloksia myös SINÄ voit saavuttaa kun huomioidaan nämä pointit. 

OSA 2

 


TUTUSTU KIVUTON SELKÄ -VIDEOVALMENNUKSEEN TÄSTÄ

Close

50% valmista

Toinen steppi

Jättämällä tietosi varmistat ettei mikään ajankohtainen ja tärkeä bloggaus tai tarjous pääse menemään ohitse.