LATAA SUOSITTU & ILMAINEN RASVANPOLTON A-B-C -OPAS TÄSTÄ!
Takaisin valikkoon

Mun "pitäisi" alkaa venytellä...

kehonhuolto Apr 11, 2019

Kovin usein tuon otsikon lauseen kuulleena aloin pohtimaan että miten tuon "ongelman" saisi ratkaistua. Urheiluhieronta olisi toki hyvä, mutta sitä tuskin pystyy ajallisesti ja budjetinkaan puolesta tarpeeksi usein hyödyntämään.

Kehonhuollosta tulee yleensä mieleen staattinen venyttely eli se epämiellyttävässä kiristävässä asennossa nököttäminen missä on kaiken lisäksi vielä vaikea hengittää. No eipä ihme ettei siihen motivoituminen ole se kaiken helpoin juttu.

Onneksi nykypäivänä osaaminen ja ymmärrys on kehittynyt ja  toiminnallinen liikkuvuusharjoittelu onkin päivän sana. Liiketoimintaketjujen avaaminen dynaamisilla joustoilla, heiluriliikkeillä ja taivutuksilla toimiikin loistavasti niin lihaskudoksen kuin liikkuvuutta voimakkaammin rajoittavien sidekudosrakenteiden venyttämiseen.

Toiminnallisten venytysliikkeiden vaikutukset asennon korjaamiseen ja hallinnan opetteluun ovat myös huomattavasti yksittäisiä, kohdennettuja venytysliikkeitä paremmat.

Näiden lisäksi myös vastuskuminauhoja tai fasciarullia- ja palloja voidaan käyttää apuna kehonhuollossa ja liikkuvuuden parantamisessa.

 

Miksi sitä laadukasta kehonhuoltoa tulisi ylipäätään tehdä? 

Uskoisin että jokainen meistä tietää sen fiiliksen kun keho tuntuu kireältä, niskat on jumissa tai lonkka tuntuu puutunut kun on istunut naama näytössä liian pitkään. Arjen kuormitukset ovat nykyaikana hyvin erilaiset kuin ne ovat olleet vielä esimerkiksi 20 vuotta sitten. 

Tämä tilanne ei näytä ihan heti muuttuvan, joten laadukas kehonhuolto on fyysisen harjoittelun lisäksi ainoita asioita, joilla pystymme vastustamaan passiivisen arjen kuormitusta. 

Pelkkä venyttely sen sijaan voi viedä kokonaisuutta huonompaankin suuntaan. Otetaan esimerkiksi tilanne, jossa olkanivelen liikkuvuus on heikentynyt runsaan istumisen (suomalainen istuu keskimäärin n. 125 000 tuntia elämänsä aikana) ja rintarangan kasaan painumisen seurauksena. Jos tilannetta lähdetään korjaamaan pelkästään olkanivelen liikkuvuutta venytysliikkein lisäämällä, eikä huomiota kiinnitetä ryhdin eli rintarangan asennon korjaamiseen, voi lopputulos olla todella syvältä: rintaranka saa rauhassa painua entistä kumarampaan asentoon ja olkanivelestä vaaditaan epäinhimillistä taaksetaivutusta.

– Perinteinen ajatus kireiden lihasten venyttämisestä ryhdin korjaajana on yksinkertaisesti osoittautunut tehottomaksi. Sama pätee venyneenä olleiden lihasryhmien vahvistamiseenkin. Molemmilla menetelmillä on annettavaa asennon ja ryhdin korjaukseen, mutta yksittäin käytettyinä toimenpiteinä ne voivat olla jopa täysin turhia, kertoo fysioterapeutti Ari-Pekka Lindberg Trainer4You:sta.

Toiminnalliset ylävartalon ojennus- ja taaksetaivutusliikkeet sen sijaan korjaavat samanaikaisesti rintakehän asentoa, kehonhallintaa ja olkanivelen liikkuvuutta. Liikkeeseen voidaan vielä kytkeä mukaan lihaskuntoa, tasapainoa ja kehonhallintaa kehittäviä elementtejä (askelkyykkyjä tms.), joten harjoittelija saa todellakin vastinetta vaivannäölleen. Onkin syytä muistuttaa, että liikkuvuus ilman stabiliteettia eli asennon ja liikkeen hallintaa on kuin auto ilman rattia: tapaturmat ja rasitusvammat ovat ennen pitkää enemmän kuin todennäköisiä.

 

Juurtuneet ajatusmallit

saavat kuitenkin useimmat monet karsastamaan kehonhuoltoa. Vaikka aiheesta nykyään paljon puhutaankin niin silti omat mielikuvat kehonhuollosta ja sen riittävästä määrästä saattavat olla hyvin vääristyneet. Tämä saattaa aiheuttaa haittaa jo sillä tasolla ettei sille anneta edes mahdollisuutta kun kuvitellaan ettei vähäisestä huollosta ole hyötyä.

Jatkuvasti "jumissa" olevat lihakset ja lihaskalvot vähentävät stabiliteettiä ja nostavat loukkaantumisriskiä. 

 

Aloita kevyesti

Kuten muutakaan liikuntaa niin myöskään kehonhuoltoa ei kannata heti aloittaa 100-lasissa vaan antaa keholle aikaa tottua siihen. Usein tulen ohjeistaneeksi juuri aloittamaan esim. parilla minuutilla päivässä. 

 

Mitä sitten tehdä?

Starttaa homma osallistumalla ilmaiseen 5 päivän kehonhuoltohaasteeseen. 

 LUE LISÄÄ JA OSALLISTU!

 P.S. Onko sun alkulämmittely aina samanlainen? Nämä toimii myös siihen! 

 

Haluatko testata Online Alpha - valmennusta ilmaiseksi

Nyt se on mahdollista. 

Tarjoan 3 vrk kokeilujakson sekä veloituksettoman videotapaamisen kanssani - varaa omasi kertomalla hyvinvointitavoitteistasi.