LATAA SUOSITTU & ILMAINEN RASVANPOLTON A-B-C -OPAS TÄSTÄ!
Takaisin valikkoon

5 viikkoa ja lähes 5kg kevyempi, miten tämä tapahtui…?

motivaatio ravinto Sep 12, 2018

Lue ketogeenisen ruokavalion kokeilustani ja siihen liittyvistä fiiliksistä.

 

Alkutilanne

Sitä varmaan kuvittelisi että Personal trainerit ovat aina hyvässä kunnossa ja heillä ei ole haasteita mm. ravinnon suhteen. 

Tässä asiassa voisin sanoa sen ikivanhan lauseen “suutarin lapsella ei ole kenkiä” eli vaikka erittäin hyvin tiedän mitä pitää syödä ja koska niin siitä kiinni pitäminen on välillä haastavaa myös minulle, liikunta-alan ammattilaiselle.

Treeneissä minulla on ollut tavoitteena lihasmassan kasvatus ja jäin jotenkin huomaamattani kiinni ajatukseen että painon pitää nousta (täytyyhän sitä olla kehossa sisältöä jonka muuttua lihakseksi) ja siitä johtuen löysin itseni tilanteesta, jossa en enää pitänyt omasta peilikuvastani. Näinhän niitä lihaksia ei kasvateta vaan röllykkää siihen navan kohdalle.

En sano etteikö satunnaiset herkuttelut kuulu myös elämään, mutta löysin itseni huonosti syödyn päivän jälkeen esim. “palkitsemasta” itseäni iltaisin herkuilla. Kun sitä miettii kylläisenä järjellä eikä huonosti syöneenä himojen vietävänä niin onhan se nyt aivan helvetin järjetön aivopieru, että sipseillä palkitaan itseään vaikka se on selkeää kehon rankaisemista. 

Peilikuva ei ollut ainoa asia, johon lisääntynyt vyötärönympärys vaikutti vaan se vaikutti isosti myös päähän. Luulisi ettei muutamalla sentillä olisi merkitystä, (eikä monille olekaan) mutta itse huomasin sen vaikutuksen itseluottamukseen. Tuntui siltä etten ole omassa kehossani.

Viimeinen naksahdus päässäni tuli kun astuin kehonkoostumusmittarille ja painoin enemmän kuin koskaan ennen. Eikä se paino niinkään vaan se rasvaprosentti. 

 

Toiset saattaa nyt ajatella että “olenpas turhamainen”, mutta minulle yli 20% rasvat oli katastrofi. 

Olen aina ollut “pieni” ja hoikka ja se on niin iskostunut kehonkuvakseni ettei tuo enää käynyt päinsä. 

Tässä vaiheessa tein päätöksen että kelkan täytyy kääntyä. 

Väänsin itselleni uudet treeniohjelmat, jotka sopi painonpudotus tavoitteeseen ja laitoin ne valmennussovellukseeni ja aloin kohdella itseäni kuten kohtelen asiakkaitani. 

Ennen kaikkea – TEIN PÄÄTÖKSEN! 

Kuvat muistin ottaa vasta seuraavana päivänä eli tässä 20.7 lähtötilanne. Jenkat olivat selkeästi havaittavissa ja vatsakumpu nosti paitaa ylöspäin eikä se paita enää roikkunut siinä vatsan päällä niinkuin ennen.

 

 

Ketogeeninen ruokavalio?

Samoihin aikoihin oli muutaman asiakas kysellyt minulta ketogeenisestä ruokavaliosta. 

Ketoosi pähkinänkuoressa:

  • Ketogeeninen ruokavalio sisältää vain vähän hiilihydraatteja, riittävästi proteiineja mutta runsaasti rasvaa, jolloin elimistö menee ketoosiin ja aivot käyttävät energianlähteenä ketoaineita glukoosin sijaan.
  • Elimistön ollessa ketoosissa, eli kehon hiilihydraattivarastojen ollessa niukat tai tyhjät, maksa alkaa käyttää elimistön rasvavarastoja aivojen tarvitseman glukoosin tuotantoon edistäen näin rasvan palamista ja laihtumista.

Valmennusfilosofiaani ei ole missään vaiheessa kuulunut ns. “dieetit”, jonka vuoksi en ollut myöskään asiaan niin perehtynyt ennen tätä. 

Ymmärsin kyllä ketoosin idean pääosin, mutta koin tärkeäksi opiskella asiaa hieman lisää ja piru vie – mähän päätin että kokeilen sitä itse. Nyt kun on hyvä hetkikin siihen. 

Rakensin itselleni ketogeenisen ruokavalion ja aloitin sen 7.8. 

Myönnettävä on että kuulostihan se aika hiton hurjalta että hiilihydraatteja tuli päivän aikana vain max 30g, proteiinit olivat tämän jakson aikana n. 2,5g per painokilo ja rasvaa loput tarvittavasta energiamäärästä. HUH! 

Tämä tarkoitti sitä ettei karkkia eikä ainakaan sipsiä. Ei muuten edes hunajaa teehen tai hedelmiä, jotka omassa ruokavaliossa ovat aina olleet mukana. Sillä niissä oli liikaa hiilaria. 

Toki hiilihydraattitasoa pystyy jatkossa nostaa kunhan ketoositila on saatu  kunnolla “päälle”, mutta ei sinne silti sokerisia herkkuja mahdu.

 

Ruokavalion aiheuttamat tuntemukset

Muutamat ensimmäiset päivät sujuivat ihan helposti kun kehossa oli vielä hiilarivarastoissa sisältöä, mutta n. 4-5 päivän kohdalla tulikin erilaisia fiiliksiä. 

Pää kipeä – huono olo – heikottaa. 

Muistelin opiskelemaani ja näinhän se homma etenee kun hiilarit uupuu.. Pala omenaa koneeseen ja homma jatkuu..

Treenit sujuivat hyvin ja odottelin luvattua sarjakestävyyden putoamista. 

 

Epämiellyttävät fiilikset kehossa kestivät n. vuorokauden ja sen jälkeen mieli oli kirkas, keho energinen ja virtaa riitti.

Muutama viikko kun oli menty niin olin havainnut jo selkeää painon putoamista ja tässä kohtaa rupesi sitten treenit painamaan. Se odotettu sarjojen lyhentäminen oli pakko tehdä.

Ei tahtonut keho jaksaa enää pidempiä 10-12 toiston sarjoja.  No ohjelmaa viilaten ja sarjoja enemmän mutta toistoja vähemmän. Sillä homma jatkui tähän asti. 

Syyskuu

Vaikka rasvaprosenttini oli pudonnut koko ajan niin huomasin kuinka jaksaminen treeneissä muuttui koko ajan ja myös kiinnostus niiden tekemiseen. Omat treenit ovat aina olleet minulle tärkeä osa henkistä hyvinvointiani kuten toki myös kehon hyvinvointia, mutta nyt tiukka ruokavalio sai minut keksimään tekosyyn sarjojen loppuunviennille ja treenin hyvälle fiilikselle. Tästä tunteesta en pitänyt, mutta päätin jatkaa vielä eteenpäin sillä kehon rasva-adaptoituminen tehostuu 3-4 viikkoa ketoosin aloituksen jälkeen ja halusin tietää tapahtuuko kehossa jotain merkillistä silloin.. 

Eilen 12.9 päätin lopettaa ketogeenisen dieetin. Olihan tämän tarkoituskin olla vain kokeilu. Koen silti kehoni toimivan hieman paremmin kun se saa myös hiilihydraattia (ainakin treeneissä). 

 

Kuvat 9.9 – Onko mielestäsi muutosta tapahtunut?

 

 

Paino putosi ketoosin (5 viikkoa) aikana n. 4,5 kg ja kokonaisuudessaan viimeisen 8 viikon aikana 5kg.

Rasvaprosentti putosi 20,2% –> 15,9%

Viskeraalirasva eli sisäelinrasva putosi 1,7 litrasta –> 1,1 litraan.

Vyötärönympärys pieneni 90cm –> 83.5cm

Samalla ns. lihasmassasta menetystä 61.12kg –> 60.19kg eli mielestäni hyväksyttävä muutos näinkin suuressa painon muutoksessa.

 

YHTEENVETO

Vaikka rasvaprosentin muutos ja ulkonäölliset muutokset ovat sitä mitä hain niin suosittelenko ketogeenistä ruokavaliota? 

Ehkä, mutta tarkasti valituissa tapauksissa. On hyvä ymmärtää ettei tässä ole lääketieteellisiä tutkimuksia takana kuten kolesteroli – mittauksia tms. Rasvan saanti vain pehmeistä laadukkaista lähteistä kärsii helposti ja tämä voi lisätä ylirasitus tilaa kehoon. 

Mielestäni tämä ei ole pitkäaikainen valinta vaan hetkellinen dieetti, josta paluu hiilihydraatti pitoisempaan ravintoon pitää olla myös suunniteltu. 

Itse huomattuja hyviä puolia on se että herkut loistivat poissaolollaan koko tämän kuluneen jakson ajan ja sitä tulen ehdottomasti jatkamaan. 

Lisään ruokavaliooni hiilihydraattia kyllä, mutta säilytän ruokavalioni vähähiilihydraattisena. Tämä tuntuu sopivan minulle parhaiten.

Tärkeintä on toki löytää se itselle sopiva kokonaisuus ja edelleenkin olen sitä mieltä että ruokavalio tulisi olla sellainen mitä pystyy ylläpitämään hamaan tappiin. 

PEACE & OUT

-Juha


 

P.S.

Lataa ilmainen rasvanpolton A-B-C - opas tästä ja ota 12 vinkkiäni käyttöön. Rasvanpoltossa ja sen saavutetun tuloksen ylläpidossa on kuitenkin monia tasoja ja sen vuoksi oppaasta löydät vinkkejä 4:ltä eri osa-alueelta.

 

Haluatko testata Online Alpha - valmennusta ilmaiseksi

Nyt se on mahdollista. 

Tarjoan 3 vrk kokeilujakson sekä veloituksettoman videotapaamisen kanssani - varaa omasi kertomalla hyvinvointitavoitteistasi.